Pyszny domowy chleb
Dostałam ostatnio przepis na chleb, którym chciałam się podzielić. Chleb jest pyszny, a przede wszystkim bez wszystkich tych „ulepszaczy”,”spulchniaczy” etc. Sama radość, gdy chleb w piekarniku się piecze, a zapach roznosi się po całym domu.
Ja korzystam z połowy proporcji – na jeden bochenek w zupełności wystarczy.
1 kg mąki tortowej ( ja używam mąki pszennej pełnoziarnistej typu 1850) a ostatnio nawet mąki gryczanej
3 płaskie łyżeczki soli (ŁYŻECZKI – ja już raz się pomyliłam )
1,5 łyżeczki cukru (ja używam trzcinowego)
3/4 szklanki otręb pszennych (to jest około 40 g)
3/4 szlanki słonecznika
3/4 szklanki siemienia lnianego
3/4 szklanki płatków owsianych
0,5 l wody przegotowanej ciepłej (z zimną też się udał)
0,5 l wody gazowanej
ok. 1 szklanka zakwasu żytniego ( jak zrobić zakwas niedługo w kolejnym wpisie )
Wszystkie składniki mieszamy. Foremkę na chleb smarujemy olejem i przelewamy ciasto na chleb do formy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (u mnie obok pieca).
Wkładamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Pieczemy około 1 h 15 min – bez termoobiegu
Ja w trakcie pieczenia trochę z góry wodą smarowałam coby zbytnio się góra nie spiekła
♥SMACZNEGO♥