Zupa z cukinii nie musi być nudna
Cukinia nie należy raczej do warzyw, które mają wyrazisty smak. Mogę śmiało zaryzykować nawet stwierdzenie, że jest raczej mdła. Dlatego też, gdy dziś zakomunikowałam, że zrobimy jesienną zupę krem z cukinii, nie było słychać entuzjazmu.
Pomyślałam o zupie jesiennej pełnej przypraw i warzyw.
Moja wariacja na temat zupy z cukinii krem smakowała wszystkim 🙂 co mnie bardzo cieszy.
Co zrobić, żeby „nudna” zupa już nie była taka nudna”
1 marchewka
1/2 selera
1 pietruszka
1 cebula500 g cukinii (ja miałam olbrzymią) gdzieś około 500
1 papryka czerwona
przyprawy:
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka paryki wędzonej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 liść laurowy
3 zierenka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki pieprzy ziołowego
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1 łyżeczka soli (generalnie do smaku)
szczypta cukru (do smaku)
Sposób przygotowania:
cebulę , seler, paprykę, marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę , potem paprykę. Gdy cebula się zarumieni wrzucić resztę warzyw i chwilę dusić na
małym ogniu. Dodać ziele i liść laurowy. Następnie dodać wszystkie przyprawy i wymieszać. Zalać wszystko wodą tak aby przykryć warzywa. Gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie a następnie zmiksować. Pamiętajmy o tym żeby przed miksowanie wyjąć ziele i liść laurowy).
Ot i pyszna jesienna zupa gotowa. Można zrobić do niej grzaneczki i wrzucić do środka – albo przygotować grzanki z bagietki z masłem czosnkowym. Pychota